Alle Maaiers
Maaiers voor particulieren en professionals
Wilt u een zitmaaier kopen? Dan zit u zeker goed bij HH Garden! Voor de grotere grasoppervlakten biedt HH Garden een ruim aanbod aan maaiers: zitmaaiers, grasmaaiers, frontmaaiers met maaidek aan de voorkant of meer wendbare zero turnmaaiers. Kies uit ons assortiment gebruiksvriendelijke zitmaaiers voor particulieren of krachtige zitmaaiers voor professioneel gebruik.
Overzicht van deze pagina
Grasmaaiers
Van een kleine tuin tot een groot park: HH Garden biedt u de meest uiteenlopende oplossingen om gazon te maaien. Onze grasmaaiers zijn geschikt voor zowel minder ervaren particuliere gebruikers als professionals die zich bezighouden met het onderhoud van openbaar groen. Voor grote oppervlakten zijn er krachtige benzine grasmaaiers. Liever een geruisloze, milieuvriendelijke oplossing? Neem dan een kijkje bij onze batterijmaaiers.
Frontmaaiers
Frontmaaiers zijn zitmaaiers waarvan het maaidek zich aan de voorkant van de machine bevindt. Dat maakt een frontmaaier uiterst wendbaar, geeft u een goed zicht en maakt maaien langs de randen, onder struiken of langs obstakels (bijv. bomen, bloembakken, bloemperken, vijvers of speeltoestellen etc.) makkelijk.
Zeroturn zitmaaiers
Een Zero Turn zitmaaier wordt bestuurd door middel van rijhendels en kan een perfecte cirkel van 360 graden draaien. Daardoor is het heel eenvoudig om langs en rondom kleine objecten als bomen, struiken of bloemperken te maaien. Deze wendbaarheid in combinatie met een hoge snelheid, zorgt dat u veel tijd kan besparen met het maaien van een grote tuin.
Overige maaiers
Vind je niet meteen wat je zoekt? Ontdek dan hier onze overige maaiers. Voor elke toepassing hebben we verschillende particuliere en professionele maaiers. Moet het gras netjes opgevangen worden? Dan hebben we maaiers met opvang. Voor moeilijk berijdbare terreinen zijn ruwterreinmaaiers dan weer perfect geschikt. Wilt u graag snoerloos, zo stil mogelijk en milieuvriendelijk maaien? Dan zijn de elektrische grasmaaiers de beste keuze.
Elektrische loopmaaiers
Elektrische zitmaaiers
Ruwterrein zitmaaiers
Zelfrijdende klepelmaaiers
Zitmaaiers met opvang
Zitmaaiers zonder opvang
Robotmaaiers
Veelgestelde vragen
Wat is een zitmaaier?
In het groenonderhoud, en dit zowel bij particulieren als bij professionele gebruikers, is de term zitmaaier al lang ingeburgerd. Zodra de te maaien grasoppervlakte 750m² en meer bedraagt – de grotere grasvelden dus – is het zinvol de aanschaf van een zitmaaier te overwegen. Tijdswinst en zit- en rijcomfort zijn, naast het plezier dat het rijden met een zitmaaier creëert, de belangrijkste argumenten die potentiële kopers voor een zitmaaier doen overstag gaan. De gemiddeld lange levensduur en het daardoor interessante totale kostenplaatje van dergelijke toestellen bij een goed gefundeerde aankoop zijn eveneens mooi meegenomen.
Er bestaan verschillende soorten maaiers voor gebruik door particulieren en deze gebouwd voor professioneel gebruik. De keuze zal afhangen van de grootte van de te maaien grasoppervlaktes en van de gebruiksintensiteit (van 1 à 2x maaien per week tot 8u per dag). We onderscheiden zitmaaiers met de motor voor- of achteraan, met het maaidek frontaal (=frontmaaiers), centraal af achteraan geplaatst. De krachtbron kan een benzinemotor zijn of een zuinige en koppelrijke dieselmotor.
Een ander onderscheid wordt gemaakt tussen mulchers, achterlossers, zijlossers en opvangers, al dan niet hooglossend. Alhoewel hiervan ook combinaties te vinden zijn. Er zijn zitmaaiers met als maai-unit een rotatieve maaier of een achteraan gemonteerde klepelmaaier of zelfs uitgerust met één of meerder kooimaaiers. En de rij-aandrijving kan via een mechanische versnellingsbak, een (half)automatische transmissie of een hydrostatische aandrijving, met 2- of 4-wielaandrijving.
Keuze genoeg dus en net daarom is het juiste advies van een vakman uiterst belangrijk.
Hoe werkt een zitmaaier?
Zitmaaiers doen het werk terwijl u ontspant:
- Krachtige en zuinige benzine- en dieselmotoren met elektrische start leveren puike vermogen prestaties zelfs onder de moeilijkste omstandigheden.
- Bij de gebruiksvriendelijke (half)automatische en hydrostatische aandrijving via soepele voetpedalen of via een zijdelings geplaatste hendel biedt deze de gebruiker alle rijcomfort om traploos zijn rijsnelheid aan de maaihoogte aan te passen.
- Het bij de betere merken meestal zwevend opgehangen maaidek volgt naadloos de terreinoneffenheden en staat garant voor een ongeëvenaard maairesultaat, de al dan niet bekrachtigde stuurinrichting geeft de rijder volledige controle.
- De instelbare bestuurderszetel laat – waar nodig – moeiteloos langere rijtijden toe met deze zitmaaiers.
- Service-intervallen zijn kort en beperkt.
Al deze kenmerken zijn zeer typerend voor een Iseki grasmaaier. Zij staan bekend om hun Japanse kwaliteit.
Ook bestaan er elektrisch zitmaaiers. Zij halen hun volledig vermogen uit een batterij. Hier is het belangrijk dat de batterij voldoende capaciteit heeft om aan uw wensen te voldoen. Een elektrische zitmaaier is een éénmalige investering, maar zal u veel geld besparen op onderhouds- en verbruikskosten. Ook heeft u nog eens het voordeel dat de machine geen CO2 uitstoot en ze veel stiller is dan een benzine of diesel variant.
Tip: Bij AllTrec gebruiken ze bijvoorbeeld zeer krachtige LiFePO4 batterijen die de mogelijkheid geven om een volledige werkdag (>8u) te maaien met een maaibreedte tot 180cm. Daarnaast bieden wij van Gianni Ferrari ook zowel een elektrische zitmaaier als een frontmaaier met opvang aan.
Waarom een zitmaaier?
Voor wie een grotere tuin heeft en deze een unieke uitstraling wenst te geven is een regelmatige maaibeurt met een kwaliteitszitmaaier de enig juiste oplossing. U kan deze zitmaaier niet enkel gebruiken voor het maaien van uw gazon, maar ook nog voor verschillende andere toepassingen.
Zo kan u bijvoorbeeld in het najaar bij bladval alles proper opvangen met uw zitmaaier. Ook kan u een aanhangwagentje trekken voor het vervoeren van brandhout en dergelijke. Er zijn ook nog verschillende andere toebehoren zoals een meststofstrooier, een getrokken tuinrol, of zelfs aangedreven werktuigen zoals een veegborstel of verticuteerder. U ziet het, deze machine kan het jaar rond u helpen met het onderhoud van uw tuin.
Nu stelt u zich waarschijnlijk de vraag: “welke zitmaaier moet ik kopen?”. Dit valt niet te omschrijven in één duidelijke zin. Het hangt allemaal af van u wensen. Vindt u behendigheid zeer belangrijk? Dan is een zero-turn zeker iets voor u! Wil u graag een zeer goed zicht op u maaibord? Dan is een frontmaaier weer helemaal uw ding. En zo kunnen we blijven doorgaan. Voor de juiste keuze van uw grasmaaier gaat u best naar een vakman, welke u verder zal begeleiden in uw keuze.
Wat kost een zitmaaier?
Zoals al eerder gemeld biedt de uitgebreide markt zitmaaiers in alle maten en gewichten en voor elk budget. Maaibreedte en motortype en -vermogen, soort van transmissie, al dan niet met opvang of mulching, extra uitrusting zoals hooglos, servostuur, zijn de bepalende prijsfactoren. Kwaliteit en comfort zijn nooit gratis, maar betalen zichzelf snel terug.
Er is een hele resem aan aanbieders, maar de meest gekende geven we toch graag mee, dit zijn de John Deere zitmaaiers, de Iseki zitmaaiers, de Stihl zitmaaiers, de Ferris zero-turn maaiers, de Walker zero-turnmaaiers met opvang, de Gianni Ferrari zit- en frontmaaiers en zeker niet te vergeten de zitmaaiers als zero turn maaiers van Snapper en Simplicity. De markt biedt zitmaaiers van 1500 tot 15000 € (en meer), belangrijkst is via het professionele advies van de vakhandel het voor jou meest geschikte toestel aan te schaffen.
Wanneer koop ik (best) een zitmaaier?
Van bij de start van de lente tot aan het begin van de zomer – dé periode waarin de grasgroei geen limieten kent – worden de meeste zitmaaiers verhandeld. Het ruime gamma, de dikwijls krachtige maar toch zuinige motoren, het gebruik van kwaliteitsmaterialen zijn belangrijke troeven die de markt ons kan aanbieden. Heeft u een grotere tuin met groene graspartijen die u graag zelf onderhoudt, maar bent u het moe om wekelijks meerdere uren achter een grasmachine te lopen, dan is de aanschaf van een zitmaaier meer dan ooit te overwegen.
Wanneer u uw zitmaaier het beste vervangt door een nieuwe is afhankelijk van verschillende factoren, waarbij de staat van uw huidige machine het belangrijkste is. U kan dit vergelijken met de aankoop van een nieuwe wagen. Er zijn mensen die elke 5 jaar een nieuwe wagen kopen om zo van problemen gespaard te blijven, maar er zijn ook mensen die hun huidige wagen blijven herstellen zodat deze makkelijk 20 jaar meegaan. Welke zitmaaier u wanneer aankoopt, ligt natuurlijk volledig in uw handen.
waar moet ik op letten bij een aankoop?
Zitmaaiers zijn er in alle kleuren en geuren, en voor elk budget. Ga binnen bij een vakhandel en voorzie u van de nodige info :
- Wat is mijn budget?
- Ga ik deze zitmaaier professioneel inzetten?
- Welk type zitmaaier spreekt mij aan (frontmaaier, zero-turn maaier,…)
- Wil ik opvangen of mulchen?
- Hoe vaak ga ik maaien?
- Hoe groot is mijn te maaien oppervlakte?
Met deze info zal uw vakhandelaar gegarandeerd dé voor uw meest geschikte zitmaaier aanbieden. Denk eraan, als u niet met uw zitmaaier maait, moet het een geschikt onderdak hebben (tuinhuis met dubbele deur, in uw garage,…)
Ga voor uw aanschaf naar een vakman in de buurt, uw zitmaaier heeft jaarlijks een onderhoudsbeurt nodig en als u zelf geen vervoer hebt is hij de geschikte persoon om dan deze bij jou op een voordelige manier op te halen.
Wat zijn de voor- en nadelen?
Een zitmaaier vereist een belangrijker budget dan een (zelftrekkende) grasmaaier en is qua aanschafprijs vergelijkbaar met geïnstalleerde robots die eenzelfde oppervlakte aankunnen.
Zoals eerder aangegeven, moet u onderdak voorzien voor een zitmaaier. En eventueel de aankoop overwegen van een aanhangwagen als u deze zelf wilt vervoeren. De grootte van en hoe uw tuin is aangelegd (aan- of afwezigheid van obstakels, andere beplantingen) en de tijd die u wenst te besteden bepalen het soort zitmaaier.
Prijsverschillen vinden hun redenen meestal in de gebruikte (kwaliteits)materialen, het soort aandrijving, motortype, motorvermogen, eventuele bijkomende uitrusting (soms meer mogelijkheden dan alleen maaien) en of de zitmaaier al dan niet moet opvangen (= meestal duurder wegens aanwezigheid opvangbak).
Wat is het verschil tussen een zitmaaier en een grasmaaier?
De grootte van het maaiveld is dé bepalende factor bij aankoop van een zitmaaier. 1 uur achter een grasmaaier stappen is voor de meeste gebruikers (terecht) een maximum. Vanaf zo’n 750 en meer m² gras is de overstap naar een zitmaaier meer dan te overwegen. Grasmaaien mag geen corvée zijn, maar moet ontspanning zijn. Wie op een zitmaaier door zijn tuin rijdt ervaart dit dikwijls als een wekelijks meditatiemoment, tijdelijk ver weg van alle te opdringerige communicatiemiddelen, terwijl hij toch zinvol bezig is. Een moment waar veel echte tuinliefhebbers telkens naar uitkijken.
Wat is het verschil tussen een zitmaaier en een frontmaaier?
Vraag u zich soms af of u nu een frontmaaier of een zitmaaier moet aanschaffen, maak dan volgende bedenking:
Is uw grasveld regelmatig van vorm, met weinig hindernissen zoals struiken, bomen, tuinmeubilair, omheiningen? Dan zal een klassieke zitmaaier met de motor vooraan en de maaier onderaan (al dan niet met mogelijkheid tot opvang) de beste keuze zijn.
Is uw tuin daarentegen onregelmatig van vorm en wel van hogervermelde elementen voorzien, dan zal u meer plezier hebben aan een frontmaaier met achterwielsturing waarmee u gemakkelijk overal onder- en tussendoor kan manoeuvreren. De meeste merken bieden hier mulching aan als maaimethode, slechts enkele merken bieden hierbij eveneens de mogelijkheid van opvang.
Zo heeft u dus een goed zicht op het maaidek, en maakt dit uw maaiklus een stuk makkelijker. Met een frontmaaier kunt u ook makkelijk onder een struik of een schutting maaien. U heeft dan ook de keuze om met deze machine al dan niet te gaan opvangen. Zo heeft walker verschillende modellen van een kleine 14pk motor met manuele grondlediging tot een 27 pk motor met hooglediging. Voor ieder klus dus de juiste machine.
Vraag steeds naar de mogelijkheid van een huur- of demotoestel voor een vrijblijvende test, het is tenslotte een investering op lange termijn.
Wat is het verschil tussen een zitmaaier en een zeroturn maaier?
Front- en zitmaaiers hebben een klassiek stuur waarmee – al dan niet bekrachtigd – de achter- of voorwielen (of beide) een stuurfunctie hebben. Bediening van deze toestellen is meestal zeer eenvoudig en vereist geen specifieke opleiding. Hoe wendbaar sommige ook mogen zijn, er blijft steeds een stuk gras ongemaaid bij het draaien en keren.
De markt biedt ook zero-turnmaaiers, waarbij het klassieke stuur vervangen is door 2 stuurhendels, die door een voor- of achterwaartse beweging – of een combinatie van beide – de zitmaaier een uiterst wendbaar karakter geven. En waarbij dankzij dit zeroturnconcept bij het draaien en keren geen ongemaaide oppervlakte achterblijft.
Hou er rekening mee dat 95% van de zeroturn-maaiers ontworpen zijn om het gras te mulchen of uit te smijten (zij- of achteruitworp). Slechts enkele merken bieden hierbij ook opvang aan. Op onze zero-turn pagina kunt u al onze mogelijkheden bekijken.
Zitmaaier kopen?
Wilt u meer informatie over welke maaier best bij u past qua toepassing, uitvoering en budget? Graag een live demonstratie of onderdelen of onderhoud nodig? Laat u adviseren door uw regionale dealer! Zoek hier uw dichtstbijzijnde dealer en neem contact op!